Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Βιβλίο: διαβήτης τύπου 1 για μπούφους




Δεδομένου ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μία από τις παθήσεις κατά τις οποίες η εκπαίδευση και διαχείριση από την πλευρά του ασθενούς ("πάσχοντος" στην περίπτωση αυτή, αλλά για την διάκριση ανάμεσα στα δύο θα γράψω κάποια άλλη φορά) είναι πρωτεύουσας σημασίας, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 καθώς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη, καλούνται κατά την διάγνωση από τους ειδικούς να εκπαιδευτούν.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά συνηθίζουν να λένε πολλοί γιατροί σχετικοί με τον διαβήτη -ενδοκρινολόγοι και παθολόγοι διαβητολόγοι- "πρέπει να γίνεις γιατρός του εαυτού σου".


Το διάβασμα είναι απαραίτητο.
Καλώς ή κακώς υπάρχει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων, εντύπων και φυλλαδίων που περιέχουν οδηγίες, συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τον διαβήτη. Και το Internet βεβαίως είναι μια τεράστια αποθήκη πληροφοριών, που ωστόσο πρέπει κανείς να ξεδιαλύνει και να ιεραρχήσει για να μη χαθεί μέσα σε αυτές, σε φήμες, σε ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες κοκ.

Ένα ευκολοδιάβαστο εισαγωγικό βιβίο με πολλές πληροφορίες σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1 είναι ενός γιατρού, του Άλαν Ρούμπιν, με τίτλο Διαβήτης Τύπου 1 για μπούφους, της γνωστής εκδοτικής σειράς for dummies.

{Η σειρά "for dummies" περιλαμβάνει εκλαϊκευμένα βιβλία (στα αγγλικά) γραμμένα μάλιστα με χιουμοριστικό ύφος, τα οποία εισάγουν τον μη εξειδικευμένο και χωρίς ειδικές γνώσεις αναγνώστη σε διαφορετικά θέματα: από την οικιακή οικονομία, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την γυμναστική και την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι και την προσαρμογή και εκπαίδευση στην ζωή με διάφορες χρόνιες παθήσεις}


Παρακάτω παραθέτω εν συντομία στα ελληνικά τα περιεχόμενα του χρήσιμου και ευκολοδιάβαστου αυτού βιβλίου:

Σε 385 σελίδες και σε 5 διακριτές ενότητες περιλαμβάνονται θέματα και πληροφορίες σχετικά με:

Ενότητα 1- διάγνωση του διαβήτη τύπου 1.
Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, αφού συχνά ακόμα και μέχρι σήμερα φαίνεται πως έχουν γίνει λάθος διαγνώσεις, ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας/ενήλικες ανθρώπους που παρουσιάζουν διαβήτη. Οι εξετάσεις των αντισωμάτων και του c-πεπτίδιου, εξαιρετικά σημαντικές για την διάγνωση του Διαβήτη και την επιβεβαίωση εάν πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Ενότητα 2- επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1.
Αναφέρεται τόσο στις μακρυπρόθεσμες όσο και στις βραχυπρόθεσμες αλλά και στις ψυχολογικές προεκτάσεις του διαβήτη.

Ενότητα 3- θεραπείες του διαβήτη τύπου 1.
Η ενότητα εκτείνεται σε πληροφορίες σχετικά με τακτές ιατρικές εξετάσεις και την αυτο-μέτρηση επιπέδων σακχάρου, υγιεινή διατροφή, άσκηση, την χρήση της ινσουλίνης και τις διαφορετικές μεθόδους -με αντλία ή μη-, καθώς και άλλες σχετικές θεραπείες και φάρμακα, και, τέλος, σε ζητήματα σχετικά με μεταμοσχεύσεις νεφρών, παγκρέατος και βήτα κυττάρων παγκρέατος.


Ενότητα 4
- καθημερινότητα και ο διαβήτης τύπου 1.
Η ενότητα 4 περιλαμβάνει πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση του διαβήτη στο επίπεδο της καθημερινής ζωής: στην εργασία, σε διάφορες δραστηριότητες, σε ταξίδια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, και τέλος στην τρίτη ηλικία.

Ενότητα 5- κωδικοποιημένες πληροφορίες
Σύντομες κωδικοποιημένες πληροφορίες, εύκολες στην προσέγγιση, περιλαμβάνονται στην ενότητα αυτή. Με την μορφή "δεκάλογων", ο αναγνώστης διαβάζει δέκα τρόπους για την εκπαίδευση παιδιών ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται μόνα τους τον διαβήτη τύπου 1, δέκα "εντολές" για την ορθή διαχείριση του διαβήτη, δέκα μύθους σχετικά με τον διαβήτη 1, και τις δέκα τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τον διαβήτη Τύπου 1.



Το βιβλίο -στα αγγλικά- μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου