Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τι γίνεται με τους ανασφάλιστους διαβητικούς ;

Όποιος ζει με χρόνια πάθηση χρειάζεται καθημερινά φάρμακα και αναλώσιμα, τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και εξετάσεις.

Το θέμα της ιατρικής ασφάλισης με είχε απασχολήσει πριν αρρωστήσω με διαβήτη. Εξαιτίας της φύσης της εργασίας μου, δεν ήμουν ασφαλισμένη σε κάποιον φορέα, αλλά για πολλά χρόνια είχα ιδιωτική ασφάλιση.
Όταν αρρώστησα, αυτό με βοήθησε πολύ. Οι εξετάσεις γινόντουσαν γρήγορα, με ένα απλό τηλεφώνημα και χωρίς να περιμένω μήνες, και οι μόνες δαπάνες που είχαμε ήταν οι αμοιβές των γιατρών. Αμέσως ασφαλίστηκα μέσω του άντρα μου (πράγμα που είχα αμελήσει ως μη απαραίτητο) και για τα φάρμακα πήγαινα στο ΙΚΑ, μια μηνιαία επίσκεψη των πέντε λεπτών.

Μέχρι που η ασφαλιστική εταιρεία βάρεσε κανόνι! Πριν την τελική κατάρρευση, έκανα όσες εξετάσεις μπορούσα. Έκτοτε όσες φορές έχω κάνει εξετάσεις, έχω πληρώσει από την τσέπη μου.
Ίσως είμαι "θύμα" της μυθολογίας περί εξετάσεων ΙΚΑ και ανακρίβειας. Αν και ο ίδιος ο γιατρός μου ρητά μου είπε "αυτή ειδικά την εξέταση μην την κάνεις στο ΙΚΑ".
(Όχι πως σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα οι εξετάσεις έχουν βγει πάντα σωστές βέβαια! Είχα μια απόκλιση της τάξης 1,4 μονάδων γλυκοζυλιωμένης στις τελευταίες μου εξετάσεις!!)
Οπωσδήποτε είμαι θύμα των ουρών, της καθυστέρησης στα ραντεβού αφού ακόμα και αν τηλεφωνήσω για επόμενο ραντεβού την ίδια εκείνη ημέρα που κάνω την επίσκεψη στον γιατρό του ΙΚΑ, το πιο σύντομο ραντεβού που μου κλείνουν είναι σε σαράντα ημέρες!
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί απουσιάζει μια απλή ρύθμιση για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και θέλουν κάθε μήνα φάρμακα.
(Δηλαδή μπορώ, έτσι λειτουργεί η γραφειοκρατία σε όλους τους τομείς)

Όλα αυτά ήταν μόνο η αφορμή για να σκεφτώ τους ανθρώπους εκείνους που είναι ανασφάλιστοι και που δεν έχουν τους -οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχικούς και άλλους- πόρους. Τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν εργάζονται και εκείνους που δεν είναι καν Έλληνες πολίτες; Φαντάζομαι πόσο πιο δύσκολο είναι για αυτούς να προμηθευτούν ακόμα και τα φάρμακά τους. Πόσo μάλλον να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και την εκπαίδευση που απαιτείται, αλλά και τα αποθέματα για να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που απαιτεί να είσαι συντονισμένος και δυνατός για να ρυθμίζεις το σάκχαρό σου. Μπορείς να έχεις τα πάνω και τα κάτω σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξανασηκώνεσαι να να μπαίνεις σε ρυθμό. Πώς να το κάνεις αυτό όταν αντιμετωπίζεις ανυπέρβλητα προβλήματα επιβίωσης σε καθημερινή βάση;


Σε περίπτωση που έχετε φάρμακα, ινσουλίνες και αναλώσιμα που δεν χρειάζεστε (είτε επειδή μπορεί να πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, είτε επειδή έχετε αλλάξει σχήμα θεραπείας, ή για άλλους λόγους), μπορείτε να τα δωρήσετε στα Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου.

Αθήνα
Σαπφούς 12
ΤΚ. 105 53
210.32.13.150
210.32.13.180
email: info@mdmgreece.gr

Θεσσαλονίκη
Ίωνος Δραγούµη 65
ΤΚ. 546 30
2310.56.66.41
e-mail:thessaloniki@mdmgreece.gr

Κρήτη
Μπόνιαλη 12
ΤΚ. 73 133 Χανιά
28210.23.110
e-mail: chania@mdmgreece.gr

Καβάλα
Καράνου 13
ΤΚ. 65 302
2510.227.224
e-mail: kavala@mdmgreece.gr


Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών του Κόσμου και τις αποστολές τους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου